Süti (cookie) információ: sütiket használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt biztosítsuk. Ha a Rendben gombra kattint, elfogadja, hogy sütiket használjunk. További információ. Rendben
Termékek Menü
0
   

Török kávé

Török kávéIsztambulban ittam először török kávét egy kávézóban, a Boszporusz partján a sirályokat és a forgatagot szemlélve. Szénen készült. Ez a titka, és az, hogy lassan főzik. Így lesz igazán ízletes.
A cukrot a kávéval együtt főzik, így már előre ki kell választani, hogy cukor nélküli, közepesen cukros, vagy édes kávét szeretnénk. Egy különleges, hosszúkás kiöntőben készítik, és a kávé akkor van készen, ha a hab megjelenik a tetején.
Ami érdekes még, hogy a zaccot benne hagyják a kávéban, így azt az elkészülte után még egy kis ideig hagyni kell állni, hogy leülepedjen, és aztán megpróbálni lehetőleg zacc nélkül meginni. smiley
A kávé mellé kis pohárban vizet is kínálnak, általában egy szem lokummal (Turkish Delight), egy klasszikus török édességgel, ami állagra egy keményebb gumicukorhoz hasonlít, és igen sok ízben kapható. A pörkölt pisztáciás számít a legnépszerűbbnek, de én a gyümölcsös ízesítésűt jobban szeretem. A nívósabb helyeken mandula likőrt kínálnak víz helyett. Néhol pedig lokum helyett csokoládéval bevont pörkölt kávészemet.
A kávézók nagy népszerűségnek örvendenek. Vannak modern, és klasszikus, régi apáról fiúra szálló kávézók régi bútorzattal. Ez utóbbiak voltak a kedvenceim. Egy-egy ostábla parti mellett elfogyasztott kávé a tengerparton egészen el tudja varázsolni az embert, talán ekkor érzi úgy igazán, hogy egy más világba csöppent.
Vannak, akik jósolnak is a kávézaccból, és vannak erre szakosodott kávézók is. A kávé elfogyasztása után az alátétet ráhelyezik a kávéra és felfordítják, majd hagyják kihűlni. A csészéből kifolyt zacc által formált mintából ki kedvtelésből, ki teljes komolysággal jósol. Mindenesetre, akinek jó fantáziája van nagyon sok mindent kivehet ezekből a mintákból.
Észak-Cipruson ittam fagyantával (damla sakız) ízesített török kávét, amit meleg homokba ágyaztak és így főzték le. Volt egy kedvenc helyünk, ami igazán hangulatos volt a pici asztalokkal, török szőttes asztalterítőkkel, és egészen kis székekkel.
Egyszer jártam Bejrútban ahol kardamon magos kávét is kóstoltam, a pincér egy ‘dzsin’ lámpásra emlékeztető kiöntőben szolgálta fel és kis kerámia csészékből ittuk. Igazán erőteljes íze volt.
Itthon egy elektromos török kávéfőzőm van, ami elvégzi ezt az egyszerű műveletet és a kevésbé tehetséges háziasszonyok is finom kávét tudnak vele főzni. Manapság ez Törökországban is egyre népszerűbb. Az itthoni vendégeket mindig csak arra kell figyelmeztetnem, hogy a zaccot nehogy megigyák.  smiley

Edit | 2016.10.24.

blog comments powered by Disqus
Szállítás és átvétel
Kövessen minket
Fogyasztó barát