Süti (cookie) információ: sütiket használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt biztosítsuk. Ha a Rendben gombra kattint, elfogadja, hogy sütiket használjunk. További információ. Rendben
Termékek Menü
   

Török ételek

Az egyik dolog, ami leginkább hiányzik nekem Törökországból az ételek. Amikor először kiutaztam még vegetáriánusként, sokkal jobb dolgom volt, mint itthon és végigpróbáltam az összes olívaolajos, hideg zöldséges ételt. Viszont szója és tofuféleségek nem voltak igazán elterjedve, így hamarosan 4 év elteltével visszaálltam a húsevésre.
Ha az ember megéhezik, főként, ha Isztambulban él temérdek gyorsétterem és étterem várja. Erről a városról is igaz, hogy sohasem alszik, és mindig nagy a nyüzsgés.
 

Döner

Maga a szó a dönmek (fordulni) szóból ered, ami azt jelenti, hogy a hús forog a nyárson, és a körülötte lévő grillező így süti. Egyszer volt szerencsém ellátogatni Bursába, és végigálltam egy igazán hosszú sort egy régi híres kebab étteremnél, ahol a döner körül elektromos grill helyett szén volt és így készült, bár az igazat megvallva nem találtam ízletesebbnek.
A döner dürüm a kedvencem ez az, amikor lepénybe van csavarva a döner hús. De árulnak kisebb szendvics kenyérben, és tombikban is, ami egy nagyobb zsemlére emlékeztet.
Itthon is elterjedt és népszerű a döner (vagy itthon inkább gyros), bár a kint kapható sokban eltér az ittenitől. Nem tesznek bele ennyi féle-fajta zöldséget és öntetet, maximum paradicsomot, salátalevelet, illetve húst és sült krumplit. Pici hosszú csípős savanyúságot kínálnak hozzá. A döner tál pedig végképp eltér a kint kaphatótól. Törökországban a döner tál a főként rizsszem tésztával készült rizs, egy kisebb adag sült krumpli, esetleg savanyú uborka és hús összessége.
Persze a döner mellé az ayran (sós joghurtos török ital) dukál.
Itthon néha teljes ízkavalkáddal találkozom, amikor eszek egyet, és tényleg nem értem néha a reszelt sárgarépának és a lila káposztának mi keresnivalója van benne. A döner tál a hagymás sajtos feltéttel pedig csak hab a tortán. smiley
 

Kumpir

Kumpir Ez nem más, mint egy óriási, kemencében sült töltött krumpli. Isztambulban Ortaköy kerülete a leghíresebb erről, de persze a város más részein is lehet kapni, és a bevásárlóközpontokban is akad ilyen gyorsétteremlánc.
Ortaköyben több kisebb bodegában árulják egymás mellett, és próbálják egymást túlkiabálni az árusok, hogy az övékét válasszák a vevők. Azért is érdemes még ide elmenni, mert gyönyörű hely, pont a Boszporusz-híd lábánál van, ami Európát köti össze Ázsiával. A nemrég felújított Ortaköy mecset is itt található, és a hajós Boszporusz kirándulások egyik indulópontja.
Emlékszem egyszer hajnalban mi is elindultunk Isztambul európai oldaláról az ázsiai oldalra, hogy késő este már nem lesz akkora dugó, de három óra elteltével még csak a Boszporusz hídhoz vezető dugóban araszolgattunk, ezért úgy döntöttünk inkább lekanyarodunk Ortaköybe és eszünk egy kumpirt. Este csodálatos a kivilágított híd és a mecset, illetve az, ahogy a városnak a tenger túloldalán lévő részéről a fények tükröződnek a hullámokon.
Na, de térjünk vissza a kumpirhoz.
Szóval, az óriás krumplikat egészben beteszik egy kisebb kályhába, ahol megsütik, így olyanok lesznek, mint egy-egy óriási hajában sült krumpli. Majd középen felvágják és tesznek bele vajat és reszelt sajtot, amit belekevernek, így egyfajta tört krumpli szerűség lesz belőle. A haját pedig meghagyják, hisz ez az, ami összetartja. Ezt követően már lehet is a feltéteket válogatni, ami lehet francia saláta, apróra vágott virsli, főtt kukorica, olívabogyó, bulguros köret és még megannyi finomság tetszőleges keveréke.
Otthoni verzióként tört krumplit hasonló feltétekkel készítettem néha. smiley
 

Kagyló és kokoreç

Kagyló Isztambulban Taksimban készítik szerintem a legjobban, bár ez is egy gyorsétteremlánc tagjaként üzemel. A fűszeres rizzsel töltött kagylót a héjában kínálják. A fűszeres rizsben szárított ribizli, fenyőmag és szerecsendió adják a fő ízt és a kulcsa, hogy nagyon nagy mennyiségű hagymát kell dinsztelni hozzá, hogy igazán ízletes legyen. Sok helyen csak kisebb állványokon árulják a töltött kagylót, ahol egyet-kettőt elfogyaszthat az ember éhségűzőként.
A kokoreç marhabél egy nyársra feltekerve, ami szén felett forog és így grilleződik. A grillezést követően apróra vágják, és sütőlapon apróra vágott paprikával és paradicsommal összesütik, majd sok majoránnával megszórják és kenyérbe töltik. Nagyon finom, én nagyon szeretem. A török kenyér negyed kiló körüli kisebb cipó, nincs olyan vastag haja, mint a magyar kenyérnek ezért szendvicsekhez kiváló. Félbe vagy negyedbe vágják, így lehet kérni a szendvicset.
Taksimban mindig nagy a tömeg, turisták által közkedvelt hely, végül is egy sétáló utca boltokkal, bárokkal, kávézókkal és kiállítótermekkel. Itt található még a Galata-torony is, ahonnan gyönyörű a kilátás.


Islak hamburger

Ez egy paradicsomszószba itatott fokhagymás mini burger. A városban több helyen kapható. A legfinomabb szerintem a Bagdat utcában kapható. Ennél a büfénél mindig kígyózik a sor, de érdemes kivárni, és három-négy darabot megenni ebből a hamburgerből. Ez az utca igazán modern hely boltokkal, kávézókkal, éttermekkel. Turisták körében kevésbé közkedvelt, pedig egy-egy török sorozatsztár is szembejöhet itt velünk akár az utcán.
 

Lahmacun

Lahmacun Itthon sokszor török pizzaként árulják. Ez egy vékony lepény, amin apróra vágott darált hús, paprika és paradicsom kerül feltétként. Mellé friss jégsalátát, reszelt répát, petrezselymet kínálnak, amit akár bele is lehet tekerni, és úgy fogyasztani.
Éttermekben előételként lehet kérni, ahol kisebb tenyérnyi nagyságút szolgálnak fel tört dióval megszórva.
 


Çiğ köfte

Nyers fasírtot jelent, amit éttermekben előételként szolgálnak fel. Kissé bizarrul hangzik, de nagyon finom. Sok fűszer, sűrített paradicsom, gránátalma szósz és nyers hús keveréke, amit egy nagy, széles peremű tálcán órák hosszat gyúrnak. Jégsalátán tálalják. Jobb kebab éttermekben kapható, mivelaz utóbbi években megszigorították, hogy mely helyek árulhatják.
A vegetáriánus változata is nagy népszerűségnek örvend, amiben bulgur van és lepénybe tekerve dürümként is árulják.
 

Pide

Szintén török pizzaként árulják itthon. A Fekete-tenger területéről ered ez az étel. Vastagabb kenyér tésztája van, mint a lahmacunnak, és főként darált hús a feltét. Érdekes csónak alakja van, a széleit behajtják, vagy teljesen befedik tésztával és amint megsült a kemencében, felvágják és ütnek bele egy tojást és egy darab vajat, ami elolvad a forró pidében.
İsztambulban szintén több helyen árulják és a bevásárló központok is tele vannak vele. Fatih kerületében ettem talán a legjobbat, egy régi kis fa épületben, ahol már évtizedek óta apáról fiúra száll a mesterség.
 

Börek

Lahmacun És persze a finomabbnál finomabb börekek sem maradhatnak ki a sorból. Ezek töltött, sütőben sült tészták. Főként tört krumplival, darált hússal és spenóttal szokták készíteni. Több fajtája is van, a kol börek az egyik kedvencem darált hússal töltve. Ez egy igazán olajos tészta, amibe darált hús van töltve. A boltban yufka tésztát árulnak (ami egy sütőlapon elősütött vékony lepény tészta), és otthon csak meg kell tölteni, nagyon praktikus. A városban sok a híres, több tíz éves múlttal rendelkező pékség, így finom böreket találni nem nehéz.

 


Simit

Simit Az egyik legegyszerűbb és legfinomabb harapnivaló, a szezámmagos perec.
Amikor az ember hajóval utazik át a Boszporusz egyik oldaláról a másikra, és amint helyet foglal, már jön is a pincér tálcáján a gőzölgő teákkal és simitekkel. A hajó nyitott részére ki lehet ülni, és a simit morzsáit a hajó után szálló sirályoknak dobálva el lehet mélyedni a város és a tenger szépségében.
Így már talán jobban megérti mindenki miért is hiányzik a tenger, a fények, a nyüzsgés és az ízek.
  


A cikkben felhasznált képek:
Wikipedia - Simit-2x amely a Attribution-ShareAlike 3.0 Unported (CC BY-SA 3.0) licenc alá esik.
Wikipedia - Lahmacun amely a Attribution-ShareAlike 3.0 Unported (CC BY-SA 3.0) licenc alá esik.

 
Edit | 2016.11.16.

blog comments powered by Disqus
Szállítás és átvétel
 
Kövessen minket
Fogyasztó barát